Professor i bevegelige bilder
UiT Norges arktiske universitet
Tore Hjorts gate 22, 8310 Kabelvåg, Hjemmekontor ikke mulig
Om jobben
Stillingstittel
Professor i bevegelige bilder
Type ansettelse
Fast, deltid
Arbeidsspråk
Norsk, skandinavisk eller engelsk
Antall stillinger
1
Søk på jobben
Søk senest søndag 15. juni
Om stillingen
Ved Filmkunstskolen i Kabelvåg (FiK) er det ledig en 50 % stilling som professor i bevegelige bilder. Vi ser etter en professor med en aktiv internasjonalt anerkjent kunstnerisk og pedagogisk praksis innenfor en utvidet forståelse av film/bevegelige bilder, med et fokus på nye medier og teknologier, samt de samfunnsmessige diskusjoner og strømninger disse produserer og påvirker.
FiK er en del av Kunstakademiet ved UMAK, som ligger i Tromsø. Kunstakademiet tilbyr også masterstudier i landskapsarkitektur (sammen med Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo), samlingsbaserte forfatterstudier, samt bachelor og master i kunst. Totalt har Kunstakademiet ca. 150 studenter. UMAK består av Kunstakademiet, Musikkonservatoriet og Universitetsmuseet. Enheten ønsker å dele kunnskap og utfordre vante forestillinger om livet og livsgrunnlaget i nord gjennom undervisning, forskning og formidling av kunstfag, naturvitenskap og kulturvitenskap. FiK ligger i Kabelvåg i Lofoten, og tilbyr et bachelorprogram i bevegelige bilder. Skolen utdanner selvstendige filmskapere som får en kreativ, kunstnerisk og kritisk forståelse av bevegelige bilder. Skolen og studiet er unikt i skandinavisk sammenheng, både med sin faglige innretning og med sin lokalisering i Lofoten. Det tas årlig opp omtrent 15 studenter til studiet.
Arbeidssted er i Kabelvåg. Du må kunne starte i stillingen innen rimelig tid etter å ha mottatt tilbud.
Stillingens arbeidsområde
Arbeidsoppgavene som professor ved FiK innebærer undervisning og veiledning av studenter, forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid, formidling og planlegging/tilrettelegging av undervisning. Videre forventes du å arbeide tett med assisterende instituttleder med den strategiske utviklingen av FiK i tråd med gjeldende utviklingsplaner og strategier.
Som professor vil du inngå i et tett fagmiljø av aktive kunstnere og filmskapere som har sin praksis i krysningspunktet mellom billedkunst og film, og som har vært sterkt involvert i å bygge opp og utvikle studieprogrammet i bevegelige bilder. En del av arbeidet vil bestå i å bidra til videreutvikling av både fagmiljø og fagområdet i en større kontekst.
FiK er opptatt av å utforske metoder for kollektiv tenkning og praksis innenfor et felt som er i rivende utvikling, både teknologisk og innholdsmessig. Du forventes å bidra til å utvikle nye formater for undervisning og pedagogikk, og å kunne samarbeide med både interne og eksterne kolleger.
Du forventes videre å bidra til å pleie og utvikle faglige nettverk både lokalt, nasjonalt og internasjonalt for å bidra til å styrke fagfeltet og FiK.
Les mer om utdanningen og skolen.
Kvalifikasjoner
Krav for stilling som professor:- Omfattende kunstnerisk erfaring på nivå som samsvarer med etablerte internasjonale eller nasjonale standarder for stilling som professor innenfor dette fagområdet, deriblant dokumentert kunstnerisk virksomhet og dokumentert forskning/KU.
- Erfaring med undervisning både på bachelor-, master- og ph. d.-nivå.
- Internasjonale nettverk og erfaring med å samarbeide internasjonalt med andre institusjoner og organisasjoner.
- Kompetanse innenfor kollektive strategier, samarbeidsformer og selvorganisering.
- Omfattende pedagogisk erfaring, og interesse for utvikling av ny pedagogikk og nye undervisningsformer innenfor feltet bevegelige bilder.
- Dokumentert utdanningsfaglig kompetanse (se krav til utdanningsfaglig kompetanse).
- Søker må ha svært god muntlig og skriftlig fremstillingsevne i norsk, eller et av de skandinaviske språkene, samt engelsk.
I tillegg skal det dokumenteres:
- Kvalitetsutvikling i egen undervisning over tid.
- Bred erfaring med veiledning fortrinnsvis på master/ph.d.-nivå.
- Deltakelse i utvikling av utdanningskvalitet i fagfellesskap.
For å bli tilkjent professorkompetanse må du kunne dokumentere vesentlig mer omfattende forskning av høy kvalitet enn det som kreves til doktorgrad. Det vil vektlegges at du kan dokumentere faglig virksomhet på høyt nivå de siste seks år, og at denne peker framover mot fortsatt aktivitet på professornivå.
I tillegg til de faglige ferdighetene vil søkerens personlige egenskaper og motivasjon vektlegges. Personlige egenskaper og erfaringer som kreves:
- Svært gode samarbeidsevner og høy grad av selvstendighet i strukturering av arbeidet.
- Interesse for kollektive prosesser og fagutveksling.
- Sterke pedagogiske ferdigheter og evne til å inspirere studenter.
- Evnen til å skape tillit og entusiasme blant studentene og oppmuntre dem til refleksjon og kritisk tenkning.
Det blir betraktet som en fordel om du i tillegg
- har erfaring med å utvikle og strukturere studieprogrammer og læringsmål i samsvar med gjeldende visjoner og strategiske mål
- kan vise til et engasjement i en samfunnsmessig diskurs rundt kunst, bevegelige bilder og nye mediers rolle i samfunnet
Skolens plassering i et ikke-urbant område er et viktig utgangspunkt for undervisning og forskning. Det er derfor en stor fordel med kjennskap til og interesse for stedsspesifikke strategier og kontekster i forbindelse med fagområdet. Erfaring fra og interesse for undervisning og kunstnerisk utviklingsarbeid i Nord-Norge og Arktis er videre en fordel. Du må være villig til å engasjere deg i utviklingsarbeid innen eget fag, og for universitetet som helhet.
Krav til utdanningsfaglig kompetanse
Alle søkere til undervisnings- og forskerstillinger skal i søknaden dokumentere sin utdanningsfaglige kompetanse. Du må ha opparbeidet grunnleggende kompetanse for undervisning og veiledning på universitets- og høyskolenivå. Dette medfører grunnleggende ferdigheter innen planlegging, gjennomføring, evaluering og utvikling av undervisning og veiledning.
Basiskompetanse dokumenteres ved:
- a) Søkere som har fullført eget universitetspedagogisk kurs tilsvarende 200 timer skal legge ved kurs-/eksamensbevis samt studieplan.
- b) Øvrige søkere skal beskrive, vurdere og dokumentere sin kompetanse som underviser og veileder gjennom en systematisk og samlet fremstilling. Ferdighetene skal dokumenteres i form av en pedagogisk mappe.
Det stilles krav om minimum tre års undervisningspraksis i høyere utdanning i heltidsstilling, samt et krav til erfaring fra veiledning, fortrinnsvis på ph.d.-nivå, men også på masternivå. Den utdanningsfaglige kompetansen utvikles og dokumenteres gjennom en kombinasjon av punktene kurs og pedagogisk mappe. Søkere til professorstillinger skal i sin pedagogiske mappe også dokumentere at tilleggskriteriene er oppfylt gjennom:
- Beskrivelse av og refleksjon over arbeidet med utvikling av undervisning og veiledning. Dette bør dokumenteres med konkrete eksempler som viser utvikling over tid samt en begrunnelse for og refleksjon over prosess og resultat
- Beskrivelse av erfaring med veiledning på master og ph.d.-nivå. I tillegg til å beskrive omfang av veiledningen skal du også oppsummere veiledningserfaringer og peke på mulige utviklingsområder
- Beskrivelse av og refleksjon over eget lederskap, deltakelse og rolle i utvikling av utdanningskvalitet i fagfellesskapet
For nærmere informasjon om utdanningsfaglig kompetansekrav og pedagogisk mappe, se: pedagogisk mappe.
Søknaden
Ved UiT legges det vekt på forskningsarbeidenes kvalitet, relevans og betydning og ikke på hvor arbeidene er publisert, i henhold til prinsippene i The San Fransisco Declaration on Research Assessment (DORA). Søkerne vil bli vurdert av en sakkyndig komité. Komiteens mandat er å foreta en vurdering av søkernes kvalifikasjoner på grunnlag av søknadsdokumentene og kunngjøringsteksten. Søknaden skal inneholde:
- Søknadsbrev med kort beskrivelse av interesse og motivasjon for stillingen Vi ber søker oppgi hvilket kvalifiseringsløp professor/førsteamanuensis eller dosent/førstelektor det ønskes bedømmelse i.
- CV med oversikt over utdanning, praksis og faglig arbeid.
- Vitnemål og karakterutskrift for alle grader.
- Attester.
- Kontaktinformasjon til 2-3 referanser.
- Dokumentasjon på språkkunnskaper (les hvordan her).
- Dokumentasjon på utdanningsfaglig kompetanse (jamfør krav)
- Liste over vitenskapelige arbeider begrenset til beskrivelse av vitenskapelige arbeider/kunstneriske arbeider opp til 10, som ønskes tillagt særlig vekt ved bedømmelsen.
- Vitenskapelige/kunstneriske arbeider (publiserte eller upubliserte) som søker ønsker det skal bli tatt hensyn til ved bedømmelsen.
Dokumenter som legges ved søknaden må være på et skandinavisk språk eller engelsk. Søknad med vedlegg leveres elektronisk via www.jobbnorge.no. Søkere som vurderes å være best kvalifisert vil bli innkalt til intervju. Intervjuet skal blant annet avklare personlig egnethet og motivasjon for stillingen. Det kan også bli avholdt prøveundervisning/-veiledning.
Vi kan tilby
- mulighet for å søke FoU-termin
- gode velferdsordninger
- gode pensjons-, forsikrings-, og låneordninger i Statens pensjonskasse
Professor lønnes etter statens regulativ kode 1013. Fra bruttolønn trekkes det 2 % pliktig innskudd til Statens pensjonskasse.
Ved UiT er fordelingen av arbeidstid fleksibel og tildeles på individuelt grunnlag. Som en norm vil professorer bruke inntil 50 % av tida til FoU-arbeid og 50 % til undervisning, når tid til andre arbeidsoppgaver er trukket fra. Som norm avsettes 5 % til administrative oppgaver.
Inkluderende arbeidsliv og mangfold
UiT Norges arktiske universitet har et personalpolitisk mål om å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet og som tar i bruk potensialet i befolkningens samlede kompetanse.
Vi mener at inkludering og mangfold er en styrke og ønsker oss medarbeidere med ulik kompetanse, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver.
Har du funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, oppfordrer vi deg som søker til å krysse av for dette i jobbsøkerportalen.
Er det kvalifiserte søkere, kaller vi inn minst én i hver gruppe til intervju, og får du jobben, legger vi til rette for deg om du trenger det. Utenom å velge ut riktige kandidater bruker vi ikke avkrysningene til noe annet enn anonymisert statistikk.
Les mer i Arbeidsgiverportalen https://arbeidsgiver.difi.no/positivsaerbehandling
Generelt
Ansettelsen skjer i henhold til regler og vilkår som til enhver tid gjelder for statsansatte, og retningslinjer ved UiT. På våre nettsider finner du mer informasjon til søkere på stillinger ved UiT.
Forespørsler om hvordan arbeidsmiljøet er tilrettelagt, helsetjeneste, muligheter for fleksitid, deltid o.l. kan rettes til kontaktperson.
Personopplysninger som oppgis behandles i henhold til lov om behandling av personopplysninger. Søkere kan be om ikke å bli oppført på den offentlige søkerlista, men universitetet kan likevel beslutte at navnet på søkeren skal offentliggjøres. Søkeren vil da bli varslet i forkant av offentliggjøring.
Kontaktpersoner for stillingen
Om bedriften
UiT Norges arktiske universitet (UiT) er et breddeuniversitet som bidrar til en kunnskapsbasert utvikling, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi utnytter vår sentrale beliggenhet i nordområdene, vår faglige bredde og kvalitet, og våre tverrfaglige fortrinn til å møte framtidens utfordringer. UiTs visjon er å være en drivkraft i nord. Det nordsamiske begrepet eallju, som betyr arbeidsiver, setter tonen for drivkraften i UiT. Les mer om UiTs strategi mot 2030.
UiT har om lag 18 000 studenter, mer enn 4000 ansatte, og er etablert på ti studiesteder i Nord-Norge og på Svalbard. Våre største campuser er Tromsø, Alta, Narvik og Harstad.
UiT er skapt av framsynte folkevalgte, dedikerte ansatte og kunnskapssøkende studenter. Vi bidrar med kunnskap om helse, urfolk, hav, teknologi, klima og miljø, ressurser, geopolitikk og samfunns- og næringsutvikling som verden trenger. Gjennom 50 år har vi utdannet mer enn 70 000 fagfolk til samfunns- og næringsliv. UiT har et særlig mandat til å frembringe og formidle kunnskap om arktiske forhold på vegne av nasjonen Norge og for en verden som ser mot nord.
Sektor
Offentlig
Nettsted