Ledige verv i kontrollkommisjon for psykisk helsevern
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus
Institusjoner i Oslo, Akershus og Østfold, 0170 Oslo
Om jobben
Stillingstittel
Ledige verv i kontrollkommisjonene
Type ansettelse
Engasjement, deltid
Arbeidsspråk
Norsk
Antall stillinger
19
Om vervene
Helse - og omsorgsdepartementet har ansvar for å oppnevne medlemmer til kontrollkommisjonene, og har delegert dette ansvaret til statsforvalterne. I Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus blir det nå 17 kontrollkommisjoner, ni i Viken fylke og åtte i Oslo fylke. En ny kontrollkommisjon blir etablert fra 01.01.2026.
Ved institusjoner hvor noen er under psykisk helsevern skal det være en kontrollkommisjon, jf. psykisk helsevernloven § 6-1.
Kontrollkommisjonen skal ledes av en jurist, og ellers bestå av en lege og to lekmedlemmer.
Helsedirektoratet har ansvaret for å følge opp kontrollkommisjonene administrativt og faglig.
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus forholder seg til Helsedirektoratets oppnevningsveileder (Helsedirektoratet 2022). Dette medfører blant annet at kontrollkommisjonene skal sammensettes i tråd med reglene i likestillings- og diskrimineringsloven § 28 om kjønnsbalanse i offentlige utvalg.
Veilederen finner du på Helsedirektoratets nettsider: Oppnevning av medlemmer av kontrollkommisjonene
Oversikt over ledige verv i ny kontrollkommisjon med tiltredelse fra 01.01.2026
Nyetablert kontrollkommisjon ved Akershus universitetssykehus (Ahus 4) blir følgende verv ledig fra 01.01.2026:- Leder
- Nestleder/vararepresentant for leder
- Fast legekyndig medlem
- Vararepresentant for legekyndig medlem
- Fast alminnelig lekmedlem
- Vararepresentant for alminnelig lekmedlem
- Fast pasient- og pårørendemedlem
- Vararepresentant for pasient- og pårørendemedlem
Oversikt over andre ledige verv i de etablerte kontrollkommisjonene med tiltredelse fra 01.01.2026
KK Akershus universitetssykehus 2 (Ahus 2)- Leder
- Nestleder/vararepresentant for leder
- Fast alminnelig lekmedlem
- Vararepresentant alminnelig lekmedlem
- Fast legekyndig medlem
- Vararepresentant for legekyndig medlem
- Nestleder/vararepresentant for leder
- Fast pasient- og pårørendemedlem
- Vararepresentant for pasient- og pårørendemedlem
Oversikt over kontrollkommisjonene og hvilke institusjoner de har ansvaret for:
Oversikt over institusjoner - Helsedirektoratet
Kvalifikasjoner
For alle verv vil det vektlegges personlig egenskaper, og innsikt i og interesse for psykisk helsevern. Dette innebærer blant annet å ha gode samarbeidsevner som er nødvendige i et kollegialt organ og kunne kommunisere med mennesker i krise.
Leder
Kontrollkommisjonen skal ledes av en jurist som er kvalifisert til å gjøre tjeneste som dommer jf. kravene i domstolloven §§ 53-55. Det innebærer blant annet krav om å:
- være norsk statsborger
- være over 25 år
- ha juridisk embetseksamen eller mastergrad i rettsvitenskap
- tilfredsstille høye krav til faglige kvalifikasjoner og personlige egenskaper
Lederen bør ha erfaring enten som dommer/dommerfullmektig, fylkesnemndsleder eller innen helse- og sosialrett, eksempelvis fra advokatpraksis eller arbeid i offentlig forvaltning.
Det er ingen øvre aldersgrense, men som hovedregel praktiserer statsforvalteren de samme grensene som gjelder for domstolene. Dommere pensjoneres fra ordinære dommerstillinger ved fylte 70, men kan konstitueres fram til de fyller 73.
LegeKontrollkommisjonen skal ha et medlem som er lege. Det forutsettes at legemedlemmet har autorisasjon så lenge vedkommende har vervet, jf. helsepersonelloven 48 a. Medlemmet bør ha spesialitet i allmennmedisin, og det vil være en fordel med lang praksis som allmennlege. Det vil videre være en fordel med erfaring fra kommunehelsetjenesten, eksempelvis som fastlege. En bred samfunnsmedisinsk orientering vil også være verdifull. Som hovedregel vil samme aldersgrense som for øvrige medlemmer av kommisjonene praktiseres.
To lekmedlemmerKommisjonen skal ha to lekmedlemmer.
Av de to faste medlemmene skal minst ett medlem enten selv ha vært under psykisk helsevern, være eller ha vært nærstående til pasient eller ha representert pasientinteresser i stilling eller verv. Det kan for eksempel være i en interesseorganisasjon, som brukerrepresentant eller lignende.
Det stilles ingen særskilte krav til bakgrunnen til det andre lekmedlemmet. Vedkommende kan for eksempel ha helse- eller sosialfaglig bakgrunn eller annen relevant erfaring for vervet.
Som hovedregel vil statsforvalteren ta utgangspunkt i aldersgrensene som gjelder for meddommere til domstolene, dvs. at den som oppnevnes må være over 21 og under 70 år på tidspunktet for oppnevning jf. domstolloven § 70.
Andre opplysninger om verveneKrav til habilitet:Etter psykisk helsevernloven § 6-2 tredje ledd kan ingen oppnevnes som medlem av en kontrollkommisjon som skal føre kontroll med en del av det psykiske helsevern som vedkommende har ansvar for i sin vanlige stilling. Medlemmet bør som hovedregel ikke være ansatt i det psykiske helsevernet for øvrig.
Oppnevningsperiode:
Etter psykisk helsevernloven § 6-2 annet ledd skal medlemmene i utgangspunktet oppnevnes for fire år av gangen. Hvis samtlige medlemmer av en kontrollkommisjon må oppnevnes på nytt samtidig, oppnevnes to av medlemmene for to år. Hvis et medlem eller varamedlem fratrer i løpet av oppnevningsperioden, foretas nyoppnevning for den gjenværende del av perioden.
Med årsak i fratredelse i løpet av oppnevningsperiodene, blir oppnevningsperiodene for de ledige vervene fra og med 01.01.2026 og med 31.12.2028.
Arbeidstid:
Arbeidstiden varierer etter ansvarsområdene og behovene i den enkelte kommisjon. Flertallet av kommisjonene i regionen har ukentlige møter hele eller deler av dagen. Leder/nestleder vil i tillegg bruke tid på for-/etterarbeid, vedtaksskriving, andre møter med mer.
Geografi:
Noen kommisjoner er tilknyttet enheter som er sentrumsnære og det er enkelt å benytte seg av offentlig kollektivtransport. Andre kommisjoner er tilknyttet enheter som ligger geografisk spredt og hvor det kan være praktisk med tilgang til bil. Transport til og fra kommisjonsmøtene er den enkeltes ansvar.
Personvern:Vi behandler personopplysninger i henhold til personvernloven og oppbevarer kun opplysningene så lenge det er nødvendig.
Søknad:Søknaden om verv må inneholde følgende:
- Kontaktinformasjon
- Informasjon om hvorfor du ønsker verv i en kontrollkommisjon, motivasjon og interesse for arbeidsfeltet og personlige egenskaper
- CV eller tilsvarende oppstilling av utdanning og praktisk erfaring
- Kopi av relevante vitnemål, attester og/eller andre relevante dokumenter som bekrefter din kompetanse. For leger ber vi om at autorisasjonsnummer opplyses.
- Opplysning om eventuelle andre aktuelle engasjementer og ansettelser for habilitetsvurdering
- Navn, epostadresse, telefonnummer og relasjon til to personer som kan kontaktes for referanse
Dersom du søker på mer enn ett verv må det fremgå klart hvilke verv det søkes på
Vi kan tilby
Godtgjøring gis pr. time med den samme satsen for alt arbeid i kommisjonen, herunder reisetid. Satsene er oppgitt i prosent av den til enhver tid gjeldende satsen i salærforskriften § 2, jf. psykisk helsevernforskriften § 65
For leder/nestleder gjelder følgende satser:
- Jurist som er i dommerembete eller som er ansatt i annen stilling: 75 prosent
- Advokat som er selvstendig næringsdrivende: 100 prosent
Advokat som er partner og deleier i firma, regnes som selvstendig næringsdrivende og godtgjøres med 100 prosent av salærsatsen.
For legekyndig medlem/vararepresentant gjelder følgende satser:
- Lege som er ansatt i lønnet stilling: 75 prosent
- Lege som er selvstendig næringsdrivende: 100 prosent
Øvrige medlemmer/vararepresentanter gis en godtgjørelse som tilsvarer 37,5 prosent av salærsatsen. Dersom disse er selvstendig næringsdrivende som hovedstilling, gis en godtgjørelse som tilsvarer 50 prosent av satsen.
Les mer om godtgjøring på Helsedirektoratets nettsider:
Godtgjøring til medlemmer av kontrollkommisjonene - Helsedirektoratet
Har du spørsmål?
Hvis du ønsker nærmere opplysninger om vervet, ta etter 4. august 2025, kontakt med:
seniorrådgiver Lene Haugen, lene.haugen@statsforvalteren.no
spesialrådgiver Une Borg Kjølseth, une.kjolseth@statsforvalteren.no
Søknadsfrist
Søknadsfrist: 8. august
Søknad sendes via elektronisk søknadsskjema.
Opplysninger om søkerne kan bli offentliggjort selv om de har bedt om å ikke bli ført opp på søkerlisten jfr. Offentleglova §25. De det gjelder vil i så fall bli varslet før søkerliste settes opp.
Om bedriften
Statsforvalteren er statens representant i fylkene. Gjennom tilsyn, veiledning og dialog følger vi opp Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer for fylket. En sentral oppgave er å ivareta rettsikkerheten til innbyggerne og være klageinstans for kommunale vedtak.
Statsforvalteren utfører i tillegg forvaltningsoppgaver for departementene innenfor miljøvern, landbruk, utdanning, helse, beredskap og sosial- og familierett.
Sektor
Offentlig
Annonsedata
Rapporter annonse- Stillingsnummer
a12dc816-f160-4ae1-a686-5184ca05c9df
- Hentet fra
jobbnorge
- Referanse
10257172