Instituttleder ved Institutt for geofag
Universitetet i Oslo
Problemveien 7, 0313 Oslo
Om jobben
Stillingstittel
Instituttleder ved Institutt for geofag
Type ansettelse
Åremål, heltid 100%
Arbeidsspråk
Norsk, skandinavisk eller engelsk
Antall stillinger
1
Søk på jobben
Søk senest søndag 24. november
Om stillingen
Stilling som instituttleder er ledig ved Institutt for geofag, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo fra 15.4.2025. Ansettelse skjer på åremål for inntil fire år fra tiltredelse, med anledning til ytterligere én åremålsperiode etter ny utlysning.
Om institutt for geofagInstitutt for geofag ved Det matematisk-naturvitenskaplige fakultet, er Norges bredest favnende akademiske institusjon innen geofag, og dekker alle hoved-disiplinene inne fagområdet. Instituttet er inndelt i seks fagseksjoner, men hver sin seksjonsleder. Instituttet er tildelt et Senter for fremragende forskning, PHAB - Senter for Planetary Habitability (2023-33), har fem aktive ERC-tildelinger, samt deltakelse i et senter for fremragende undervisning, iEarth. Ved instituttet er ca. 50% av budsjettet fra eksterne kilder, med hovedtyngden fra NFR, EU, ESA og næringslivet forøvrig.
Forskningen ved instituttet er av meget høy kvalitet, med toppkarakter innen flere forskningsgrupper ved EVALNAT evalueringen i regi av NFR i 2023/24. Instituttet har en betydelig laboratorievirksomhet og IT forsknings-infrastruktur.
Instituttet har egne bachelor- og masterprogram innen geofag, og jobber spesielt aktivt med å øke rekrutteringen til bachelorprogrammene. Instituttets utdanningstilbud har høy samfunnsmessig relevans, og studentene har tilgang på et godt arbeidsmarked.
Bemanningen er for tiden på 26 professorer, 7 førsteamanuenser, 18 fast ansatt forskere, samt 27 teknisk/administrativt ansatte inklusive en IT-stab på 6 personer. Instituttet har videre 110 personer ansatt i midlertidige stillinger som PhD-kandidater, postdoktorer og forskere. I tillegg har instituttet en rekke bi-stillinger der de ansatte har sin hovedstilling ved f.eks. NGI, NVE, NORSAR, MET eller i næringslivet. To lektorer i 20% stilling har sin hovedstilling i videregående skole.
Et valgt instituttstyre er instituttets øverste organ og instituttleder leder styret.
Arbeidsoppgaver
Instituttlederen har overordnet ansvar for den faglige og administrative virksomheten ved instituttet, og leder instituttet innenfor rammer satt av universitetsstyret, fakultetets og instituttets strategier, retningslinjer og instrukser og gjennom vedtak fattet i instituttstyret. Instituttlederen rapporterer til dekanen og inngår i dekanens ledergruppe med strategisk og helhetlig faglig utvikling av fakultetet som hovedoppgave.
Instituttleder har et helhetlig ansvar for instituttets virksomhet, herunder arbeidsgiveransvar og ansvar for ivaretakelse av helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid (HMS) i henhold til gjeldende lover, forskrifter og retningslinjer. Instituttleder har videre økonomi- og budsjettansvar, som innebærer ansvar for instituttets økonomiske forpliktelser og for forsvarlig økonomisk styring innenfor gitte ramme.
Universitetssektoren opplever endringer i rammebetingelser, noe som stiller krav til tilpasning og omstilling. Institutt for geofag søker en tydelig leder som vil være en drivkraft i den videre faglige og organisatoriske utviklingen ved instituttet, og som kan foreta nødvendige prioriteringer og involvere virksomheten i gjennomføring av endringsprosesser. Viktige oppgaver for instituttleder er å stimulere til nytenkning, samt inspirere, tilrettelegge og motivere til intern og ekstern samhandling, resultatoppnåelse, samt til videre utvikling av et godt arbeids- og læringsmiljø.
Kvalifikasjonskrav
- Søkere bør ha en bred geofaglig bakgrunn og fortrinnsvis ha professorkompetanse innen en av geo-fagets retninger. Alternativt må søkere ha doktorgrad innen et geofaglig fagfelt og sterk fagkompetanse innen feltet fra faglig relevant virksomhet.
- Relevant ledererfaring, fortrinnsvis innen forsknings- og utdanningsledelse, personalledelse og/eller endringsledelse
- God kjennskap til universitetssektoren, nasjonalt og internasjonalt
- Innsikt i relevante aspekter knyttet til helse, miljø og sikkerhet
- Meget god muntlig og skriftlig fremstillingsevne på norsk (eventuelt skandinaviske språk) og engelsk
- Erfaring med fagpolitisk og strategisk ledelse, nettverksbygging og planarbeid
- God økonomiforståelse
- God kjennskap til nasjonal og internasjonal geofaglig forskning, forsknings-finansiering og utdanning.
Personlige egenskaper
Det legges stor vekt på personlig egnethet, og den som tilsettes må ha solide evner til å kommunisere, samarbeide, motivere og utøve lederskap i den videre utviklingen av instituttet.
Vi tilbyr
- Lønn i stillingskode 1475 fastsettes etter individuell vurdering innenfor et spenn mellom kr 1 078 600 - kr 1 244 200, avhengig av kompetanse og erfaring
- Et godt og faglig stimulerende arbeidsmiljø med kompetanserike og hyggelige kollegaer
- Fleksibel arbeidstid og gode velferdsordninger
- Trening i arbeidstiden
- God pensjonsordning og gunstig lån i Statens Pensjonskasse
Søknaden skal inneholde
- Søknadsbrev
- Vitnemål
- Attester
- Navn og kontaktinformasjon på 3-5 referanser (navn, tilknytning til søker, epostadresse og telefonnummer)
Søknad med vedlegg må sendes inn via vårt elektroniske rekrutteringssystem. Vi gjør oppmerksom på at all dokumentasjon må være på engelsk eller et skandinavisk språk. Vennligst klikk på "send søknad".
Aktuelle søkere vil bli invitert til intervju.
Andre opplysninger
I henhold til offentlighetsloven § 25, 2. ledd kan opplysninger om søkeren bli offentliggjort selv om søkeren har anmodet om ikke å bli oppført på søkerlisten.
Evt. ved lederstilling med mindre enn 40 % kvinneandel: Kvinner oppfordres spesielt til å søke.
Inkludering og mangfold er en styrke. UiO har et personalpolitisk mål om å oppnå en balansert kjønnssammensetning og rekruttere personer med innvandrerbakgrunn.
Videre ønsker vi medarbeidere med ulike kompetanser, fagkombinasjoner, livserfaring og perspektiver. Vi vil tilrettelegge for medarbeidere som har behov for det.
Dersom det er kvalifiserte søkere med funksjonsnedsettelse, hull i CV-en eller innvandrerbakgrunn, skal vi innkalle minst én søker i hver av disse gruppene til intervju.
Kontaktinformasjon
For spørmsmål vedrørede stillingen, ta kontakt med Dekan Solveig Kristensen, solveig.kristensen@mn.uio.no eller
Forskningsdekan Bjørn Jamtveit, b.jamtveit@mn.uio.no
For spørsmål vedrørende rekrutteringssystemet kontakt HR rådgiver Ørjan Pretorius, orjan.pretorius@mn.uio.no
Om bedriften
Universitetet i Oslo er Norges eldste og høyest rangerte forsknings- og utdanningsinstitusjon med 28 000 studenter og 7 500 ansatte. Faglig bredde og internasjonalt anerkjente forskningsmiljøer gjør UiO til en viktig samfunnsaktør.
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultets (MN) ambisjon er å være blant Europas ledende miljøer innen forskning, utdanning og innovasjon.
Vi har en lang og stolt tradisjon innen forskning og utdanning i de klassiske realfagene. Forskningen spenner over et vidt spekter av fagområder innen alle naturvitenskapene og teknologi.Fakultet har mange gode forskningsmiljøer og dyktige enkeltforskere, hvorav flere er i forskningsfronten innen sine fag internasjonalt. Fakultetet jobber kontinuerlig med å legge til rette for innovasjon fra forskningen.
Bærekraft er grunnlaget for fakultetets aktivitet og en satsning innen bærekraft står helt sentralt.
Fakultetet består av 10 institutter, 14 senter, 830 doktorgradskandidater, 1100 vitenskapelig ansatte, 550 teknisk-/administrativt ansatte og 6000 studenter.
Sektor
Offentlig
Nettsted