Jurist på klimaområdet (rådgiver/seniorrådgiver)
Klima- og miljødepartementet
Kongens gate 20, 0153 Oslo, Hybridkontor
Om jobben
Stillingstittel
Jurist på klimaområdet (rådgiver/seniorrådgiver)
Type ansettelse
Fast, heltid 100%
Arbeidsspråk
Norsk eller engelsk
Antall stillinger
1
Søk på jobben
Søk senest i overmorgen
Om stillingen:
Ønsker du å delta i og påvirke viktige beslutningsprosesser på klimaområdet både nasjonalt og internasjonalt? Vi trenger en dyktig jurist til å bidra i arbeidet med å nå Norges klimamål og til å løse juridiske spørsmål i internasjonale klimaforhandlinger.
Du vil få jobbe med spennende og aktuelle oppgaver og ha et utbredt samarbeid med kolleger i Klimaavdelingen, andre avdelinger i Klima- og miljødepartementet og med andre departementer. Anslagsvis vil du 30 % av tiden ta del i teamet som jobber med internasjonale klimaforhandlinger, men intensiteten i dette arbeidet varierer gjennom året.
Hva gjør vi i seksjon for karbonlagring og bioressurser og i internasjonale klimaforhandlinger?
I seksjon for karbonlagring og bioressurser arbeider vi med klimarelaterte spørsmål knyttet til bioressurser, jordbruk, skog- og arealbruk samt bygg. Vi har ansvar for teknologisk og naturlig karbonfjerning, omsetningskravene for biodrivstoff, EUs bærekrafts- og utslippsreduksjonskriterier for fornybare drivstoff, og oppfølging av EUs klimarammeverk for skog- og arealbrukssektoren (LULUCF). I tillegg forvalter vi forbudet mot fyring med fossil olje i bygg, og har ansvar for oppfølging av Stortingets vedtak om forbud mot fyring med fossil gass i bygg og forbud mot nedbygging av myr. Seksjonen koordinerer også arbeidet med klimakunnskap i avdelingen, inkludert oppfølging av rapportene fra FNs klimapanel. Vi samarbeider tett med andre departementer på flere områder. Blant våre ansvarsområder er arbeidet med CO₂-fangst og -lagring (CCS), blant annet gjennom realiseringen av Langskip-prosjektet, statens fullskala prosjekt for fangst, transport og lagring av CO₂. Vi følger også opp klimaavtalen med jordbrukssektoren, som har som mål å redusere utslippene med fem millioner tonn innen 2030. Videre jobber vi med tiltak og virkemidler for å øke karbonopptak og redusere utslipp i skog- og arealsektoren. I byggsektoren deltar vi i klimapartnerskapet og arbeidet med klima- og energikrav i byggteknisk forskrift.
Internasjonale klimaforhandlinger: Klima og miljødepartementet har det konstitusjonelle ansvaret for klimaforhandlingene som innebærer å lede, koordinere og forhandle Norges posisjoner i de internasjonale klimaforhandlingene under Klimakonvensjonen og Parisavtalen. Norge deltar aktivt i alle deler av klimaforhandlingene og har en pragmatisk og konstruktiv tilnærming for å fremme høyeste mulige ambisjonsnivå i det internasjonale klimaregime. Norge prioriterer høyt å sikre at det regelbaserte systemet fungerer og skaper forutsigbare rammer for utslippsreduksjoner og omstilling og for at land skal være i stand til å håndtere de klimaendringene som uansett vil komme. Klima og miljødepartementet samarbeider tett med andre departementer, etater og sivilsamfunnet for å fremme ambisiøse løsninger. I Norges delegasjon til klimaforhandlingene inngår det medlemmer fra flere departementer, etater og sivil samfunnet.
Dine arbeidsoppgaver vil være:
Vi trenger din juridiske kompetanse til å:
- Fremme regjeringens arbeid med CO₂-håndtering: CO₂-håndtering, inkludert CCS og CO₂-fjerning, er nødvendig for å nå temperaturmålet i Parisavtalen. Energidepartementet har sektoransvaret for CO₂-håndtering, men Klima- og miljødepartementet bistår tett i arbeidet og har samtidig hovedansvaret for regjeringens arbeid med CO₂-fjerning (bio-CCS og DACS). Arbeidet består blant annet i å vurdere relevante prosesser og regelverk fra EU, herunder EØS-rettslige spørsmål, bistå i arbeidet med å utarbeide bilaterale avtaler for transport og lagring av CO₂ mellom land, og bistå i vurderinger knyttet til virkemidler for CO₂-håndtering.
- Delta i FNs internasjonale klimaforhandlinger: Som en del av forhandlingsteamet vil du ha ansvar for juridiske spørsmål og problemstillinger, blant annet knyttet til forståelsen av Parisavtalen og Klimakonvensjonen og etterfølgende beslutninger under disse internasjonale avtalene. Du vil også delta i klimaforhandlingene gjennom konkrete forhandlingsspor og bidra i arbeidet med å ivareta Norges posisjoner knyttet til menneskerettigheter på tvers i klimaforhandlingene.
Andre oppgaver vil være:
- Følge opp og vurdere faglige innspill fra underliggende etater, som f.eks. Miljødirektoratet.
- Gi innspill til budsjettkonferanser og meldinger til Stortinget.
- Skrive talepunkter til politikere.
- Svare på henvendelser fra media, Stortinget, privatpersoner, sivilsamfunnet, forskning og næringsliv.
- Bidra inn på andre oppgaver på seksjonens og avdelingens ansvarsområder ved behov.
Du må regne med noe reisevirksomhet i og utenfor Europa.
Vi søker deg som har følgende bakgrunn:
For å kvalifisere deg for stillingen må du ha:
- Fullført norsk mastergrad i rettsvitenskap med meget gode karakterer. Relevant erfaring kan i noen tilfeller kompensere for karakterkravet.
- God muntlig og skriftlig fremstillingsevne på norsk og engelsk.
- Minst to års relevant erfaring hvor du har brukt din juridiske kompetanse.
- Departementserfaring.
- Erfaring eller kunnskap innenfor klimafeltet.
- Virkemiddelanalyser på klimaområdet.
- Erfaring med internasjonalt arbeid.
- Kjennskap med internasjonal klimarett.
Stillingen krever at du må kunne bli autorisert etter sikkerhetsloven på nivå BEGRENSET. Vil du vite mer kan du gå inn på nsm.no.
For å lykkes har du disse egenskapene:
- Analytisk og god vurderingsevne, hvor du ser komplekse faglige og politiske problemstillinger i sammenheng.
- Sette deg raskt inn i nye problemstillinger og levere under tidspress.
- Arbeide strukturert og selvstendig.
- Jobbe godt i team og bidra til å opprettholde det gode arbeidsmiljøet i seksjonen.
- Være trygg på å snakke i forsamlinger.
- Ha god rolleforståelse, eksempelvis i dialog med eksterne aktører og politisk ledelse.
Hvorfor skal du jobbe hos oss?
- Du vil få jobbe med et bredt spekter av oppgaver: fra det konkrete og nasjonale til det langsiktige og globale.
- Du kan jobbe for at Norge når våre klimamål.
- Du får en unik mulighet til å bidra med faglige råd for politisk ledelse.
- Vi har et arbeidsfellesskap med dyktige og engasjerte kolleger som er stolte av jobben sin.
- Klima- og miljødepartementet gir gode utviklingsmuligheter.
Vi er opptatt av at alle skal ha et godt arbeidsmiljø, og kan tilby et bredt tilbud av sosiale, kulturelle og sportslige aktiviteter, inkludert 1½ time trening i arbeidstiden i uka. Vi har blant annet et eget kor, en egen revygruppe, et eget bedriftsidrettslag og egne instruktører for yoga, sirkeltrening og pilates. Våre moderne lokaler ligger sentralt i Oslo med egen sykkelparkering, og det er kort vei til offentlig transport. Vi heier på fellesskap og samarbeid på tvers.
Les mer om å jobbe i KLD
Vi er opptatt av mangfold og inkludering:
Vi vil rekruttere den best kvalifiserte kandidaten til stillingen og trenger derfor et bredt rekrutteringsgrunnlag. I Klima- og miljødepartementet har vi et personalpolitisk mål om å være en arbeidsgiver som gjenspeiler mangfoldet i samfunnet og som tar i bruk potensialet i befolkningens samlede kompetanser. Det betyr at vi ønsker velkommen søkere med ulik arbeids- og livserfaring som av ulike årsaker ikke kan dokumentere en sammenhengende yrkeskarriere.
Vi er en IA-bedrift og har gode tilretteleggingsmuligheter. Kvalifiserte kandidater oppfordres til å søke.
Lønn:
- Årslønn for rådgiver: fra kr 600 000 - 730 000. Årslønn for seniorrådgiver: fra kr 660 000 - 880 000.
Avhengig av dine kvalifikasjoner og antall år med relevant arbeidserfaring vil du bli ansatt som enten rådgiver eller seniorrådgiver, jf. departementets personal- og lønnspolitikk. Som hovedregel kreves det minimum to års relevant erfaring for å bli rådgiver, og fem år som seniorrådgiver.
Fra lønnen trekkes 2 % innskudd til Statens pensjonskasse. Du vil bli medlem i Statens pensjonskasse, som gir deg mange goder i tillegg til livsvarig alderspensjon og AFP: Du kan ha rett til økonomisk støtte hvis du blir syk eller ufør, familien din kan ha rett til økonomisk støtte når du dør, du blir forsikret mot yrkesskade eller yrkessykdom, og du får gode betingelser på boliglån.
Er dette stillingen for deg ? Les følgende:
- Vi ber om at du laster opp vitnemål/karakterutskrifter (som kan hentes direkte fra Vitnemålsportalen) og relevante attester.
- Utenlandske vitnemål må være godkjent, se mer på hkdir.no
- Dine personopplysninger vil bli oppbevart i henhold til GDPR.
- Det gjøres oppmerksom på at opplysninger om søker kan bli offentliggjort selv om søker har bedt om å være unntatt søkerlisten. Søker vil bli orientert om dette på forhånd.
- Kvalifiserte kandidater med ulik arbeids- og livserfaring oppfordres til å søke.
Kontaktperson for stillingen
Om bedriften
Klima- og miljødepartementet har hovedansvaret for å ivareta helheten i regjeringens klima- og miljøpolitikk. Ved siden av å initiere, utvikle og gjennomføre egne tiltak og virkemidler, er departementet pådriver og koordinator for at sektormyndigheter følger opp klima- og miljøpolitikken på sine områder. Departementet er etatsstyrer for Artsdatabanken, Enova, Meteorologisk institutt, Miljødirektoratet, Norsk kulturminnefond, Norsk Polarinstitutt og Riksantikvaren. Klima- og miljødepartementet har ca. 260 ansatte.
Klimaavdelingen har ansvaret for nasjonal og internasjonal politikkutvikling innenfor klimaområdet samt lokal luftkvalitet. Avdelingen har også overordnet ansvar for miljø- og utviklingsspørsmål.
Sektor
Offentlig
Nettsted